Ringblommornas läkande egenskaper har använts i många århundraden, och genom att låta kronbladen dra i olja, så utvinner man de välgörande ämnena.
Oljan kan sedan användas som den är, eller blandas i salvor och krämer.
Det vanligaste är nog att använda rapsolja eller olivolja, men det går bra med vilken vegetabilisk olja som helst egentligen, bara den är flytande när bladen drar i den. (Jag gjorde även en sats i kokosolja i somras, då temperaturen höll oljan flytande.)
För att göra ringblomsolja så anlägger man en rabatt med näringsrik jord på våren, och sår ringblomsfrön. – Sedan pysslar man om dem lite genom att rensa bort ogräs, och vattna om det är torrt.
När blommorna börjar slå ut är det dags för första skörden.
Helst ska blommorna plockas innan de slagit ut riktigt helt, så man bör skörda ofta. – Gärna varje dag om man har möjlighet.
Kronbladen dras loss från blomman, och läggs på tork i 1-2 dygn innan (eller längre) innan de läggs i en ren glasburk, och täcks med olja. (Det går bra att använda helt torkade kronblad, men om de är alltför fuktiga när de läggs i oljan, så finns det risk att det bildas mögel. Det räcker dock med att de är lite halvtorra.)
Sedan ska burken stå några veckor och dra.
Minst en gång om dagen bör man vända på burken ett par gånger, så oljan swishas runt mellan blombladen och löser upp de vaxartade ämnen där allt det nyttiga finns. Locket behöver också öppnas så eventuell fukt släpps ut.
Efter ungefär en månad eller gärna två om man har tålamod att vänta, så kan man sila av oljan och pressa ur bladen.
Nu kan man göra salva, kräm eller använda oljan som den är på huden.
Oljan är antibakteriell och läkande, och används med fördel på torr och sprucken hud, eksem, sår och röda babystjärtar.
Till min traditionella ringblomssalva använder jag:
40 g bivax och 2 1/2 dl ringblomsolja som smälts i en väl rengjord glasburk under omrörning titt som tätt. När vaxet är smält så låter man blandningen svalna lite innan man tillsätter 50 droppar frankincense och 30 droppar apelsinolja och rör om igen. (Självklart kan man använda de eteriska oljor man själv vill, eller utesluta dem, och låta salvan vara helt neutral om man föredrar det.)
Sedan hälls salvan upp på burkar och får stelna.
Ringblomssalva håller sig minst lika länge som utgångsdatumet på oljan man använde för att låta kronbladen dra i, men om man förvarar den svalt när den inte används så förlängs hållbarheten ytterligare lite.
Många använder mer vax, och gör en hårdare ringblomssalva, och i många recept använder man 20 gram bivax per deciliter olja. Men då tycker jag den blir svår att använda, och jag gillar bättre när den är smidigare att ta av ur burken.
Varje sats blir dock inte exakt lika som någon annan, då minsta lilla skillnad i mängd råvaror, hur fuktiga kronbladen är när de läggs i oljan, och även små skillnader i temperatur vid tillverkningen av salva gör att resultatet skiljer sig en liten aning från gång till gång.
Jag gör också en specialvariant på ringblomssalva som innehåller propolis, frankincense och cederträolja förutom ringblomsolja och bivax.
Hej Karin,
Tack för allt du delade om oljor och salvor. Hur räknar du hållbarhet på oljor?
MVH
Zora
Hej!
Förlåt att du fått vänta på svar.
Jag utgår från datumet på oljan jag drar ringblommorna i. (Tittar helt enkelt vad det står på flaskan jag tar oljan ur, för att ha koll. Väldigt olika på olika sorters oljor. – Kokosolja eller MCT-olja t ex har väldigt lång hållbarhet, medan valnötsolja t ex, knappt är värt att dra något i, då den har så kort hållbarhet.)