Det viktiga D-vitaminet

Så här års är det extra viktigt att få i sig ordentliga doser med d-vitamin. Solens strålar ger oss inget tillskott under vinterhalvåret i vårt land, och även om människan skapades för att ta upp tillräckligt under sommarhalvåret så lever vi inte längre på det sätt det var tänkt för att fungera.

Många solar förvisso när tillfälle ges under semesterperioden, men vi går inte ute nakna dagligen som stenåldersmänniskan, och så använder många solskydd, som hindrar bildningen.
Dessutom ställer vår hygien till det lite, då vi duschar varje gång vi blivit varma i solen. (Vi duschar oftast dagligen även om vi inte svettats…) Det är förvisso trevligt, men det var nog inte så vår skapare hade tänkt det.
D-vitaminet bildas nämligen i huden, och vandrar inåt för att sedan lagras i kroppen. Det tar ca 48 timmar innan det bildats klart.
Att doppa sig i rent vatten stör knappast den här processen, men att duscha med hård stråle och lösa upp hudfettet med tvålämnen och gnida oss rena gör att vi även tvättar bort det mesta av det som ska bli d-vitamin.
Så även om vi solar varje dag, så får vi inte alls i oss det vi behöver.

D-vitaminet är mycket viktigt för immunförsvaret, och det är också viktigt för hud, muskler, ben och tänder. Det är också av stor betydelse för att inte drabbas av depression och trötthet.

Gränsvärdena för blodprover är väldigt lågt satta, och ligger man strax över den undre gränsen så räcker vitaminet bara till för att man inte ska drabbas av skelettdeformation. För immunförsvar och den mentala biten behöver man mycket mer.
Man bör ligga från mitten av skalan, och upp mot den övre gränsen för att ha ordentlig nytta av det.

Viktigt att tänka på vid intag av d-vitamin är att det går åt magnesium för att kunna ta upp det. Därför bör man alltid se till att ta tillskott av magnesium varje dag också. (Ett ämne som de allra flesta av oss redan har brist på.) För att kunna absorberas i magen behöver det också intas med fett, så ta gärna tabletten tillsammans med mat. – Eller någon kapsel omega3.

Angående dosering, så beror det såklart mycket på vilken mängd man har lagrat i kroppen, och hur man lever på sommaren, samt om man äter mycket mat med d-vitamin. Men ett dagligt intag på ett par tusen IE är behövligt för de allra flesta. Minst.
Läkemedelsverkets rekommendation på 400 IE som tillskott är på tok för lågt för att hålla nivån bra.

Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.